Romanele pentru adolescenți ce au potențial să devină francize de succes

Scriitorii contemporani de ficțiune destinată publicului tânăr sunt la mare căutare. Cine are talent să creeze povești de aventură și amor între ființe supranaturale și umane, cu personaje frumoase, unele inocente, altele experimentate și provocatoare, se poate îmbogăți ușor. După J.K. Rowling, cea ce a scris volumele despre ”Harry Potter” și Stephenie Meyer, autoarea cărților ce au stat la baza francizei ”Twilight”, e rândul lui Suzanne Collins să devină celebră și printre cinefili. Adaptarea cinematografică a romanelor ”The Hunger Games”, scrise de Collins și în regia lui Gary Ross, are premiera la cinema in 23 martie, în SUA, dar și în România. În film joacă Jennifer Lawrence și Josh Hutcherson, Liam Hemsworth, Woody Harrelson, Elizabeth Banks, Lenny Kravitz, Wes Bentley, Toby Jones, Alexander Ludwig, Isabelle Fuhrman, Amanda Stenberg, Stanley Tucci și Donald Sutherland. Americanii cumpăraseră deja înainte de premieră, bilete în avans în valoare de vreo 8 milioane de dolari.

// //

Jennifer Lawrence joacă rolul principal al adolescentei luptătoare Katniss Everdeen, care are 16 ani și e una dintre locuitoarele țării Panem, aflată pe teritoriul fostei Americi de Nord. Panem e condusă de cei care locuiesc în Capitol, o metropolă foarte dezvoltată, unde e adunată toată puterea și exercitată asupra celor 12 districte. Anual, cei din Capitol organizează Jocurile Foamei, un eveniment sportiv disputat pe viață și pe moarte în care concurează câte un băiat și o fată cu vârste între 12 și 18 ani din fiecare district. Concurenții sunt extrași ca la loterie, iar competiția e una televizată, ca un soi de reality-show, la sfârșitul căruia o singură persoană trebuie să rămână în viață. Această crudă întrecere sportivă a fost născocită de guvernanți cu ani în urmă pentru a pedepsi o revoltă a poporului și e folosită anual ca tactică de intimidare. Katniss trăiește Districtul 12, în Seam, care e cea mai săracă zonă din regiune. Tatăl ei a murit cu ani în urmă într-un accident minier așa că ea trăiește cu mama și cu sora ei mai mică, Primose, iar cel mai bun prieten al ei e Gale Hawthorne cu care vânează ilegal în pădurile districtului și vinde prada pe piața neagră, pentru a supraviețui. Atunci când sora ei mai mică, Prim, e extrasă să participe la Jocurile Foamei, Katniss se oferă voluntar să o înlocuiască știind că Prim nu are nicio șansă să supraviețuiască întrecerii.

Să vedem ce alte serii de romane pentru adolescenți pândesc de după colț și așteaptă șansa să devină franciză.

”The Mortal Instruments” de Cassandra Clare


Clary Fray are 15 ani și petrece într-un club din New York când ajunge martorul unei crime comise de trei adolescenți tatuați. Aceștia sunt vânători de demoni, numți Shadowhunters. Clary îl cunoaște pe vânătorul Jace și e dus acasă la acesta, la Institut. Clary, care e un om obișnuit, e atacat și apoi târât mai adânc în lumea celor de jos – Downworlders – vampiri, schimbători de formă și demoni. În afară de ”The Hunger Games”, seria de romane ”The Mortal Instruments” e cea mai bine vândută în SUA, de la raionul ”Literatură pentru tineret – Young Adult”. Primul film ar putea să fie ”City Of Bones”, după cartea cu același titlu, un mare succes printre adolescenți. Franciza ar putea să fie cel pușin o trilogie, deși autoarea continuă să scrie. Susținerea romanelor pe internet e foarte bună, deja existând numeroase petiții care cer ca rolul lui Jace Wayland să fie jucat de Alex Pettyfer. Filmul e în stadiul de dezvoltare a scenariului.

”Wicked Lovely” de Melissa Marr


Aceasta ar putea fi franciza de film cu zâne… malefice. Deocamdată un prim film e în stadiul de dezvoltare și vom vedea dacă poate da startul unei noi francize. Aislinn e o fată capabilă să vadă zânele pe care niciun alt muritor nu le vede. Keenan, Regele Verii și alte câteva zâne o urmăresc pe Aislinn fiindcă nu au o Regină a Verii și fără aceasta vara ar înceta să mai existe. Keenan e hotârât să o facă pe Aislinn regina lui, iar singura care îi stă în casă e Seth, prietenul uman al lui Aislinn. Marr a scris cinci cărți, iar personajele sunt destul de ușor de îndrăgit, însă acțiunea e cam lentă pentru a fi ecranizată, iar momentele dinamice sunt destul de rare și de îndepărtate între ele. Prin combinarea cărților și alte artificii de scenaristică, acțiunea ar putea căpăta însă un tempo potrivit. Seria a avut vânzări bune, are site-uri făcute de fani, iar Melissa Marr, autoarea, are aproape 8.000 de cititori pe Twitter, ceea ce e bine. Însă potențialul ”Wicked Lovely” de a fi un fenomen mondial e pus la îndoială.

”Maximum Ride” de James Patterson


Max e o fată de 14 ani care, alături de prietenii ei Fang, Iggy, Nudge, Gasman și Angel, se diferențiază de ceilalți adolescenții fiindcă au aripi și un procent ridicat de ADN de pasăre. Angel, cel mai tânăr din grup e răpit de Școală, insitutul care face tot felul de experimente pe grup. Max mai află și că trebuie să salveze lumea și să lupte cu niște creaturi pe jumătate oameni, pe jumătate lupi, cunosuți drept Ștergătorii. Filmul care se pregătește după cărțile acestea de acțiune cu copii modificați genetic ar putea fi regizat de Catherine Hardwicke, cea care a regizat primul ”Twilight”. Autorul a scris deja șase romane în seria ”Maximum Ride” și plănuiește să mai scrie și altele. Cărțile sunt foarte populare, date fiind vânzările, dar fanii ”Maximum Ride” nu sunt organizați pe internet și nu par a se manifesta prea gălăgios. Pentru o franciză de film acest lucru nu e bun, căci au mai existat cărți foarte populare care nu au dus la realizarea unor filme la fel de apreciate – ”The DaVinci Code” sau ”Eat Pray Love” ar fi două exemple. Un prim film ”Maximum Ride” e programat pentru 2013, deocamdată lucrându-se la scenariu și alcătuirea distribuției.

”Uglies” de Scott Westerfeld


Lumiile distopice sunt la modă și atrag mult interes așa că povestea imaginată de Scott Westerfeld de-a lungul a patru romane, ar putea să fie o franciză de cinema cu succes. În lumea în care trăiește Tally, atunci când împlinești 16 ani trebuie să faci o operație care te transformă din Urât în Frumos. Tally e aproape gata să fie transformată și e e încântată, dar prietena ei cea mai bună, Shay, nu vrea să se opereze. Shay fuge, iar Tally e pusă în fața unei alegeri imposibile: să o predea pe prietena ei autorităților sau să ajungă să i se refuze pentru totdeauna operația care o face frumoasă. Cărțile din serie sunt ”Uglies / Urâții”, ”Pretties / Frumoșii”, ”Specials / Specialii” și ”Extras”. Punctele forte ale ecranizării ar fi decorurile futuriste, acțiunea mereu pe muchie de cuțit, în permanent pericol, dar și popularitatea pe care o au operațiile plastice. Scott Westerfeld e unul dintre cei mai interactivi autori, el are o prezență foarte vizibilă pe internet, ceea ce contribuie enorm la crearea unor premise pentru o franciză de succes. ”Într-o lume a frumuseții extreme, orice om normal e urât”, e fraza care descrie cărțile. Filmul ”Uglies” ar trebui să apară anul acesta, potrivit Imdb, dar în afară de faptul că proiectul e în stadiu de creație, nu se mai știu amănunte.

”Vampire Academy” de Richelle Mead


Vampirii își au reședința – imaginară – în Transilvania, dar parcă aceștia din Vampire Academy sunt și mai ”neaoși”, cu numele lor de Moroi și Strigoi. În orice caz, tinerii din toată lumea, nu doar americanii, se dau în vânt după ei, existând cluburi de fani pentru ”Vampire Academy” în foarte multe țări, iar pagina oficială a filmului de pe Facebook are zeci de mii de fani – căci filmul e în stadiu de dezvoltare. Protagonista poveștii e Rose Hathaway, care e o fată de 17 ani pe jumătate om, pe jumătate vampir, adică e Dhampir și e prinsă în lumea vampirilor. Prietena ei cea mai bună e Lissa Dragomir, un vampir Moroi. Cele două încearcă să-i înfrângă pe Strigoi, cei mai malefici vampiri, însetați mereu de sânge.  Richelle Mead a scris deja șase volume și vrea să continue povestea într-un spin-off așa că material pentru a porni o franciză este suficient. Fanii vor fi atrași și de părțile romantice și de cele de acțiune, în stilul lui ”Buffy, The Vampire Slayer”. Un prim film, menționat drept Proiect Fără Titlu ”Vampire Academy” se află în lucru și e programat pentru 2013.

Eu la lista asta as mai adauga si: Naluca si Naucul, Eve, Altfel de Ingeri, Fortele Raului Absolut, Fior, Georgina Kincaid, Divergent etc.

Sursa

Reclame

8 gânduri despre “Romanele pentru adolescenți ce au potențial să devină francize de succes

  1. Si eu le astept, chiar daca nu am citit cartile! Mai ales Instrumente Mortale! Oh Doamne! Macar sa nu vina sfarsitul lumii in 2012! =)) Norocul meu ca nu cred in prostiile astea!

  2. Wicked lovely-ce bine arata copertile. Dar o carte nu se descrie dupa coperti, dar aici am o presimtire ca va fi si continutul la fel .

  3. In ultimii anii, dupa aparitia si ecranizarile seriilor „Harry Potter” si ”Twilight”, a inceput o „revolutie” in literatura pentru tineret, indiferent de stilul abordat, fie el fantasy sau SF si acum cu aparitia primului film din trilogia „Jocurile Foamei”, sunt convins ca asemenea francize vor avea succes (aicitrebuie sa includ si seria „Cantec de Gheata si Foc” chiar daca nu este destinata tineretului)
    Tinerii sunt avizi dupa lecturarea acestor carti, iar urmarea fireasca este ca sa astepte cu aceeasi pofta si ecranizarile acestora.
    In concluzie sunt convins, ca dintre atatea titluri de carti, vor apare si francize de filme de succes la publicul cinefil (ex. sa ne uitam doar la incasarile din primul weekend ale filmului „Jocurile Foamei” de peste 155 milioane dolari si doar intuim ce va urma…)

  4. Daca vor fi ecranizate aceste francize, vom avea din nou serii de succes asa cum au fost la vremea lor filmele cu Harry Potter.

  5. Am vazut filmul Jocurile foamei si mi-a placut de Katniss. Cred ca va fi o serie ce o vor iubi adolescentii, fara sa aiba nevoie de efecte speciale deosebite sau alte kitsch-uri. Un film simplu, dar jucat de actori cu sufletul si inima si de aceea asemenea serii vor fi bine primite de tineri.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s